Tuttavvänjning

Nog har ni ju sett på Iholla? Vitsi jag diggar denhär säsongen, t.o.m. Joonas har velat se på den i år. Är inte alls så störd på killarna som jag kunde va på tjejerna (nå ok, är nog störd på några…) och har lipat redan några ggr. Igenkänningsfaktorn är ibland stor.

Hur som helst reagerade jag för en tid sedan att två av barnen ännu hade tutt och jag hann fundera ifall vi kommit lättare undan den här hösten om Isla ännu hade tutt*? Sådär jättesvår har ju inte hösten med dagisstart varit, men kanske lite mer gråt och trots, än vad vi tidigare haft. Tänkte alltså aldrig tanken att vi skulle återgå till tutten, men funderade bara lite i ”tänk om”-banor.

Typ följande dag hade Iholla-Esko med familj tuttavvänjning med sin 3-åring(?) och jag insåg att vi nog gjorde rätt i att bli av med den så tidigt.

Vi gjorde ju inget desto märkvärdigare än att när vi var på lande och hade semester, bestämde vi oss för att först ta bort tutten till dagssömnen och efter en tid även till natten. Och lät bli att tala om tutten i Islas närvaro. Och trots lite gråtigare meininki, gick det ganska bra och är nöjda att vi blev av med den innan dagis (tror faktiskt ingen där har tutt). Isla var ju först 7 mån. när hon började använda tutt, och har använt den främst när hon sovit, så tror inte hon saknade den så mycket.

För oss var det hela tiden självklart att bli av med den till dagis, tyckte ”alla” sade också att det lönar sig att göra det innan, inte minst tandhygienisten. Men sen hör jag om så många äldre barn som tillsammans med föräldrarna för tuttarna t.ex. till ekorrbebisarna.

Skulle va intresserad av att höra vad ni tycker och hur ni gjort?

IMG_9779.JPG

*Och förrän nån lustigkurre hinner kommentera, tutt = napp på finlandssvenska

Annonser

10 reaktioner på ”Tuttavvänjning

 1. Oj suck! Kanske vi borde ha skött det under sommaren ändå. För här har vi nu ett litet tuttmonster. Som tidigare klarat sig fint med att bara sova med tutten, men nu skall ha den dygnet runt. Fast å andra sidan känns det lite skönt att veta att den kanske ger lite trygghet på dagis?! Men det kommer nog bli e tuff vecka sen när vi bestämmer oss för att det får vara nog…

  Gilla

  • Isla har nog alltid då och då perioder då hon ska sätta alltid nåt i munnen och petar sig i munnen. Verkar som de sista kindtänderna kommit i en evighet redan… Så när hon på sommaren helt tydligt hade en dån period, väntade vi lite med att skippa tutten, eftersom hon helt tydligt behövde den. Och det sa tandhygienisten åt oss också, att så länge tänderna kommer, behöver barnet tutten, men vid 1,5 år rekommenderar hon att man slutar med den. Men det är ju så olika med alla barn.

   Gilla

 2. Låter ju jättebra att tuttavvänjningen kan gå sådär smidigt! Här används tutten bara då S sover, så vi har ingen stress ännu med att få bort den. Men i vinter är det nog dags…

  Gilla

 3. Vi har tagit det lite sådär i etapper. Före sommaren bad Leo efter tutten på dagen då vi var hemma (en ”dålig” sida med tidigt ordförråd). Under sommaren blev detta lite bort då tutten alltid var i den andra stugan (där vi sov) så han bad inte efter den. Samma fortsatt hemma o nu på siståne har han haft tutt endast på natten och vid dagssömnen.

  Ikväll tänkte vi testa vad reaktionen skulle vara om man helt enkelt ignorerar det att han ber efter tutten vid läggdags o trugar på ”pupun” (hans viktigaste mjukisdjur) åt honom, säger gonatt o går ut. O som bäst snarkar han för fullt i sin egen säng!! Får se hur natten går o ifall vi har succe imorgon vid dagssömnen och läggdags igen! Har nämligen hoppats på att inte ha två tuttbarn på en gång, men hade lite låtit saken vara då vi nyligen flyttade honom bort från pinnsängen också. Wish us luck!

  Gilla

  • Lycka till! Månne det inte går bra! Isla hade ju en mjukiskatt ”Pippi” som hon helt tydligt användt som ”korvike” till tutten, så tror den hjälpte lite. Den är iaf himla viktig.

   Gilla

 4. Vi tog också bort tutten vid 1,5 års ålder, då hade han varit i dagis 4 månader. Då började han vilja ha den hela tiden och det blev svårt att hålla den till bara sovandet. Så en dag tog vi bara bort den och så var det gråt ett par dagar när han skulle sova men sen var den bortglömd. Hans Laban snuttis blev sen istället extra viktig och på sistone (han är nu 2 år 3 mån) har den blivit ännu viktigare men det är bara sött 🙂

  Gilla

  • Jo, Isla har ju också katten Pippi, som blev superviktig under sommaren och dagisstarten. Den har vi nu i två exemplar, en på dagis och en hemma, just in case.

   Gilla

 5. Hahhaaa alltså jag är helt sjukt störd på alla dom där äijinä!!! Inte har jag varit så här störd tidigare säsonger 😀 Esko är väl den minst störande men dom andra AAAARGHHHHH!!!! 😀

  Jag såg idag avsnittet med tutten och jag tänkte nu såhär ur ”klippteknisk” synvinkel att det nu var några klipp med skrik och så. Liksom normi trotsmeininki. Jo viss läggandet verkade ju lite svårt men annars.

  Vi avvänjde ju Kevins dagstutt i somras när han blev lite väl kär i den men han får ha den när han sover. Jag har tänkt att vi ska avvänja tutten helt på jullovet (han är då 2,5). Förutsatt att man inte är död som en trasa 😀 Hahahaa.

  Gilla

  • Haha, lustigt! Jag igen som är kanske mest störd på Esko. Och dansarkillen är ju bara en flopp. Men annars diggar jag nog.
   Det är just främst vid somnandet som jag saknar tutten ibland. Tidigare kunde vi bara sätta tutten i munnen, släcka lampan, säga nati nati och fiilisen hölls bra. Nu blir det nästan alltid gråt, trots sagor och sånger. Hohoh.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s