Let’s talk about boobs

…som Emma så fyndigt uttryckte det tidigare i höst.

Det är viktigt att undersöka sina bröst, sägs det alltid. Och ja, jag försöker göra det, men har råkat ärva ett par bröst som är svåra att undersöka. Så säger gynekologer åt min mamma och så säger dom åt mig. Och så kommer dom säkert att säga åt Isla också.

Hösten 2011, just innan bröllopet, fick jag remiss till ultra, just pga man hittade så mycket ojämnheter. Visade sig att jag hade små cystan, men som ännu var så små att man inte behövde göra något. Skulle de växa, kunde man tömma vätskan med en nål. Huh, kunde pusta ut till bröllopet.

Sen kom graviditeten och hormonerna och brösten var inte sig själva på ett par år.

Nu har jag dock upptäckt en öm punkt, som jag tänkte berodde på att Isla alltid råkar trycka på just det stället när hon ska klättra över mig. Men så var det alltid samma punkt som värkte och tyckte mig känna en knöl där. Satansjävlahelvete.

Gynekologbesök var annars också aktuellt, och visst hon misstänkte cysta (och hoppas det nu ”bara” är en cysta). Fick remiss till röntgen och ultra, eftersom röntgen lär vara mer exakt än ultran.

Så nästa vecka, just kring min födelsedag, ska jag på mitt livs första mammografi. Vet inte riktigt vad jag ska vänta mig. Är det så obehagligt som folk skrämt upp en typ hela ens liv? Fast det obehagligaste är ju tankarna som virvlar i ens huvud. Tänk om..?

Och jag tycker det är ganska galet att man nuförtiden får kallelse till mammografi först när man fyllt 50? Har förstått att det var tidigare förut. Dyrt är det också att fixa såna grejer man helt enkelt måste.

Annonser

8 reaktioner på ”Let’s talk about boobs

 1. Huj, så skrämmande. Håller tummar och tår för att det inte är något värre. Kramar! Håller med om att femtio är ganska sent, tycker själv att trettio år skulle vara bättre. Det är väl nån statistikgrej som bestämmer det, antar jag?

  Gilla

 2. Usch, håller tummarna för att allt är bra. Jag har hela hösten funderat om jag borde gå och kolla brösten, de blev så stora efter graviditeten att jag har svårt att undersöka dom själv. Har också varit lat med att gå till gynekologen så där får jag nog skärpa mig… Tänker vänta några år (ifall det möjligen blir syskon åt Cedde) men sen tänker jag operera bort dom, eller åtm minska dom. Har gjort det en gång (alltså förminskning) men tyvärr gjorde jag det på ett sätt för ung, ur den synvinkeln att de nu är stora igen. Men jag ångrar inte det för de skulle vara enorma om jag inte gjort det då. Vi har väl anlag i släkten så jag ser egentligen ingen orsak varför jag skulle riskera att ha kvar dem men måst kolla sen när det är aktuellt. Det är bra att påminna om brösten fast det är obekvämt ämne.

  Gilla

  • Jo, tänkte först också att jag inte sku skriva någo, men sen tänkte jag just som du, obekvämt ämne men viktigt att påminna om. Vi har tyvärr också anlag i släkten, godartad visserligen men ändå. Och intressant med förminskning, eftersom det är något jag också funderat på, om jag hade möjlighet. Har aldrig upplevt det som en positiv grej att ha större bröst, HATADE amningstiden och kände mig som en kossa då. Tack för att du skrev så ärligt!

   Gilla

 3. Jag funderar fortfarande nästan varannan dag om det faktiskt är så att det ska göra ont varje gång något rör mitt ena bröst. Är sur på läkaren som inte lyssnade, antagligen för att jag är så pass ung ännu. Tack för att du skriver om ett viktigt ämne och jag håller tummarna för att du får sluta oroa dig!

  Gilla

   • Gynekolog som kollade dem, allmänläkare som meddelade resultaten och av henne frågade jag vad jag ska göra om det fortsätter göra ont. Hennes kommentar var ungefär ”bra, bra”. Ibland undrar jag om läkare alls lyssnar…

    Gilla

 4. Bra att du tar upp detta. Det verkar vara ganska vanligt med cystor i brösten och det kan ju vara en tröst att veta för folk som är i samma situation som du och går och väntar. Det är säkert ingenting farligt men ändå viktigt att kolla. Tycker också att det kunde kollas i samband med tex papa prov. Min mamma förminskade nyss brösten och ångrar bara att hon inte gjorde det redan för 40 år sen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s