ESC-pärlor #3 (och berättelsen Björn Skifs)

Släpar lite med publiceringarna här, så ska försöka få de senaste tre dagarnas låtar även på bloggen.

Björn Skifs är en slags legend i vår familj, främst pga att mina föräldrar & min syster träffade honom på en färja mellan Umeå och Vasa. Året var ca 1973, dvs precis under USA-framgången under namnet Blue Swede, men han var ganska okänd i Finland då, så även för mina föräldrar. De berättade alltid om hur han och bandet brast spontant ut i sång och började sjunga ”ooga tchacka ooga tchacka” och först i vuxen ålder gick det upp för mig att det handlade om Reservoir Dogs-klassikern Hooked On A Feeling! Liksom wow! Visst visste jag Björn Skifs, den rolige artisten, vars karriär mina föräldrar följt med intresse, men hade ingen aning om denna bakgrund.

Hur som helst skrev jag i slutet på 90-talet ett fax (!) åt honom med storyn ovan och undrade samtidigt om jag och mina studiekompisar kunde intervjua honom när vi besökte Stockholm. Hör och häpna: Han RINGDE till mig, helt out of the blue! Där blev nog en ung dam lite paff. Men vi träffade honom, fick en intressant intervjustund och så fixade han biljetter till Guys&Dolls, där han just då uppträdde på Oscarsteatern.

Nåja, men detta skulle ju handla om ESC! Denna är nog en av mina stora 70-tals favoriter, den är rörande med sin tragiska text som jag kände igen mig i under singelåren och samtidigt är den så groovy, som bara låtar på 70-talet var. 

Att han dessutom glömmer orden helt i början, sjunger jibberish och kommer inte ens av sig är helt klassiskt! En story jag också hörde berättas hemma med fick själv se först åååååratal senare (det fanns ingen Youtube då, kidsen).

En reaktion på ”ESC-pärlor #3 (och berättelsen Björn Skifs)

  1. Den här biisin är så barndom! Vi lyssna ALLTID på den i mammas bil (utan säkerhetsbälte, hehe. Ibland fick jag åka i bakluckan!). Och vitsi så diamant den där jibberish-början, hade aldrig hört det.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s