Cool kids never sleep

Kan inte ni berätta lite igen om era barns sovrutiner? Sover de dagssömn? När lägger de sig? När somnar de? När vaknar de?

Sedan våren är vi inne på en period där Isla somnar typ 23-23:30. Det är helt okej såhär sommartid, men på måndagen börjar dagis och detta började som sagt redan i våras när hon ännu var i dagis. Och ni kan just föreställa er hur trött hon är när man sedan väcker henne… Plus att JAG inte har möjlighet att vaka så sent pga ska orka stiga upp på morgonen och jobba på hektiskt jobb.

Och ja, lite tumistid hade inte varit så tokigt i sommar, alla gemensamma joggingturer på landet uteblev t.ex. 

Jag undrar alltså om det är dags att lämna bort dagssömnen, trots att hon helt klart behöver det? Vi har testat lämna bort den, men så somnar hon oftast ändå någonstans och har hon inte sovit under dagen, har hon ändå vakat lika länge. 



Hon ligger alltså i sängen själv men hittar på en massa grejer konstant, som ”täcke tokigt”, ”mera böcker”, ”pipi rumpa”, ”ont i magen”, ”skiva på”, ”natpaita på/av”, VARJE kväll samma rumba. Värst är det när övertröttheten kickar in och hon blir en liten bitch som bara skrattar djävulskt och man undrar om detta verkligen kan vara min underbara och söta dotter? Och jag vet att man inte ska ”palvella” barnet och gå med på alla krav (vilket jag inte gör heller), men ska man då igen låta barnet istället skrika sig till ett hysteriskt tillstånd? Vi kämpade så länge med att få henne att stanna nöjd för sig själv i sitt eget rum om kvällarna, så en ny ”skolning” känns lite tung just nu.


Efter några svettiga kamper…

Blir mest störd på min egen reaktion när jag vid något skede alltid tappar lugnet och nästan börjar gråta till slut pga frustration. Köpte en bok igår i Täby Centrum som hoppeligen ska lite hjälpa, haha:

20 reaktioner på ”Cool kids never sleep

  1. Du skriver inte hur länge och vilken tid hon sover på dagen. Jag har också alltid funderat på hur du lyckas knäppa bilder på henne i full belysning när hon sover. 😀 Har ni taklampan på när hon ska somna?

    Kevin slutade sova dagssömn redan förra sommaren. På dagis sover han fortfarande, men där väcks han också lite tidigare så att han inte ska sova för länge.

    Man märker på lediga dagar att han blir lite trött vid 12 på dagen. Men vi ser oftast till att det blir en lugn stund för honom då så han kan varva ner. Sen brukar tröttheten gå över. Har fungerat bra. Visst nu under semestern kan han somna aningen senare än vanligt, kanske runt 21. Men det kan han nog göra under dagisvardagen också.

    Gilla

    • Jep, taklampan är ett problem. Hon vägrar somna ifall den är släckt, men sover ändå genom natten med den släckt. Det var liksom en kompromiss för att hon skulle stanna i rummet själv. Köpte en himmennysvalo, men den blir inte tillräckligt mörk heller. Hon brukar sova about 1h, men på dagis blir det fulla 2h. Måste be dem väcka henne lite tidigare också.

      Gilla

      • Jag tror definitivt att den fulla belysningen påverkar hennes somnande. Så kanske ni kunde testa att bli av med det? Låt henne sova mindre på dagen? 30 min? Eller testa igen att lämna bort dem. Är säkert tungt till en början men hoppeligen stabiliserar det sig. Och två timmars päikkäre låter väldigt mycket för en som närmar sig fyra tycker jag. Kanske är hon i en småbarnsgrupp ännu? Jag tycker inte att barnen i kevins grupp ens hinner sova så länge men han är ju i stora barnens grupp.

        Gilla

      • Tror inte belysningen på det viset spelar nån roll, eftersom problemet var helt samma 3 veckor på stugan och nu på resan, där det var betydligt mörkare när hon skulle somna. Isla börjar i större barnens grupp så det kan ju hända att dagsvilan är kortare faktiskt. Får kolla imorgon!

        Gilla

      • Det att hon härjat också utan full belysning är säkert delvis en vanesak. Eftersom hon är van att kvällen är sådan och då ska det härjas 😛 Hoppas det hjälper att dagisvardagen börjar och att hon får sova mindre där. Tror definitivt hon behöver sömnen i vardagen, det är ju tungt med dagis. Men inte kanske två timmar? Men kanske päikkären så småningom kan lämnad bort på helgerna? Det är ju säkert en ond cirkel. Hon somnar sent på kvällen för att hon sovit på dagen. Hon är trött på dagen för att hon somnat sent på kvällen. Det brukar vara lättare att hantera en ”bitchigt” barn om man far bort hemifrån päikkäretid och hittar på något kul att göra. Barnet kanske glömmer att hen är trött. Nåjo. Lösa tankar här. Vet inte om du håller med om något 😛

        Gilla

      • Haha vetdu, vi har varit på så många aktiviteter med detdär bitchiga barnet och det har varit FRUKTANSVÄRT. Senast nu kryssningen. Helt hemskt och vi var med Joonas som två urvridna svampar på kvällen… Men jo, lampan är under arbete (senast till nya hemmet). Men det handlar tydligt om rädsla, att hon inte vill ha lampan släckt, trots att hon har nattlampor, som delvis lyser upp rummet. Vad har Kevin för belysning på kvällen?

        Gilla

      • Men om det handlar om rädsla så skulle man ju tro att en nattlampa hjälper, så att det inte blir mörkt? Kevin har numera en lavalampa som de rekommenderade på dagis. Den har lite hypnotiserande effekt om man börjar stirra på lavan som rör sig långsamt inne i den 😀 Vi hade ju också i våras problem med att Kevin under dagisdagar somnade först vid 22 för han sov så länge på dagen. Så då snackade vi en del om sömnen på dagis och de var väldigt samarbetsvilliga och tyckte att 22 är på tok för sent om han ska stiga upp kl. 7.

        Kevin har också haft en Minions-ficklampa med i sängen. Den har oftast varit tänd hela natten. Men numera tycks han inte behöva den längre.

        Men ifall det handlar om rädsla så kanske ni kunde ta ett steg tillbaka. Var inne med henne tills hon somnar men begär att taklampan ska vara släckt. Det borde ju hjälpa ifall det handlar om rädsla, att hon kan komma till ro lättare. Sedan när stadiet med rädslan gått förbi så kan man igen börja öva på att somna ensam? Så då skulle hon ju hoppeligen efter en tid börja somna tidigare vilket skulle hjälpa på bitchighetsfronten också? Och ni skulle inte behöva använda lika mycket tid på kvällarna till att försöka få henne att sova. Liksom kompromiss, man stannar inne hos henne men samtidigt börjar hon kanske somna tidigare för att hon inte är rädd. Då är ni ju på plussidan vad gäller egen tid på kvällen 😀 Nåjåååå, jag bara bollar idéer. Sori romanen.

        Och det där med utomstående hjälp som någon skrev om här låter ju inte alls så dumt. Man kanske kör fast och någon utomstående kan se saker som man inte själv inser?

        Gilla

      • Vi har faktiskt anlitat utomstående hjälp angående sömnproblemen, först då när hon bytte från spjälsängen o det var helt fars med somnandet då. Och nu i höstas pånytt. Problemet har alltid varit att är man med henne i rummet tills hon somnar, vaknar hon förskräckt på natten när ingen är brevid. Det blev så många väckningar i natten pga det att vi måste skola oss bort från det. Och nu tror jag inte kanske det handlar om rädsla, fast jag sa så först, utan mer om envishet. Det är mycket fix idéer just nu. Känns som mer en maktkamp om hur mycket service hon kan få av oss och där är det svårt att dra gränsen… Oli miten oli, perseestä e det och alltid borde man veta vad som är smart/rätt o så vet man att man själv beter sig så fel när man tappar nerverna…

        Gilla

      • Joo det låter nog som envishet. Alla barn har säkert olika sätt att utrycka det på. Vår maktkamp har handlat om blöjan. Det enda han egentligen kan bestämma själv och som vi inte riktigt kan tvinga honom till. Men kanske det kunde vara bra att anlita utomstående hjälp igen ifall ni haft hjälp av det förut. Saker ändras ju. Och jo det är ju omöjligt att veta om man gör rätt. Som de sa i Bad Moms-leffan idag, så sliter man reven av sig för sitt/sina barn och först sen när barnet är vuxet så ser man om man gjort ett bra jobb. Hehehee. Så alla famlar vi i blindo 😛

        Gilla

      • Jo, alltså utomstående hjälp var på det sättet bra att jag fick en bekräftelse att jag/vi gjorde rätt, heh heh. Nå, vi ska nu kolla med dagisstart o allt. Jag inser ju också att det är en reaktion på miljöbyten, lite spännande med resan, dagisstart (+byte till stora sidan), flytt osv. Liten funderar så mycket så därför försöker vi prata ordentligt om kvällarna så hon får ”tala ur sig”. Kaikenlaista.

        Gilla

  2. Vår äldre slutade sova på dagen då han var ungefär drygt 2.5 år, han gick inte på dagis då. Han fick sluta sova då det kunde gå till klockan 16 innan han somnade och sen kunde han vaka till halv elva elva på kvällen. Förra hösten började han på dagis och märkte helt klart att om han ens hade sovit en halvtimme där, gjorde det ibland men oftast inte, så var han vaken till halv elva igen. Ännu nu då han just fyllt fyra kan han somna i bilen om vi kör senare på eftermiddagen, men annars sover han nog inte mera.

    Vår yngre pojke är nu drygt två och har hela sommaren varit vaken till 22-23 på kvällarna, okej han har sovit lite längre på morgonen. Vissa dagar har han skippat dagssömnen men det har inte nämnvärt inverkat på kvällen. Men tror att han nog inte flera dagar i rad skulle klara av det. Nu börjar han dagis om en vecka så denna vecka måste vi få barnen tillbaka till vardagstider.
    Det som man ska komma ihåg med babyn och barn är att det tar två till tre veckor innan nya sovrutiner sitter, t.ex övergå från två dagssömn till en, lämna dagssömnen osv.
    Kämpa på! Om jag var ni skulle jag nog be dagispersonalen väcka henne efter en timme så att ni får henne i sängen på kvällen och upp på morgonen.

    Gilla

    • Tror en orsak också varför vi låtit henne sova dagsvila är att hon oftast vill sova och sover hon inte, är hon en riktig liten bitch som ingen tål. Så lite för ens egen bekvämlighet är det ju också… Måste absolut be personalen väcka henne tidigare.

      Gilla

  3. Jag har en pojke som är född december-13 och han sover på dagen ca 1-2 ggr/vecka. Då oftast i bilen. Vi orkar inte längre ”natta” honom dagstid, för det tar evigheter tills han varvar ner och ofta frågar han efter en timme-ish om han får stiga upp, så jag orkar inte ta sovfighten på dagen. Ibland säger han att han är trött o blir lite klängig på dagen men få brukar vi läsa en saga och varva ner en kort stund. Om det gått många långa dagar utan dagssömn o mycket program så då har vi tajmat någon bilfärd (lätt på sommaren för oss då vi kört till släktingar o kompisar) o då sover han i bilen, men sällan mer än 30 min o som sagt bara ett par ggr i veckan.
    Han började skippa dagsvilan av sig själv i dagis redan på våren, men då så att det var 1-2 dagar/vecka som han inte sov. Ska bli intressant att se hur han sover nu när han ska till dagis igen.
    Kvällstid somnar han nu sommartid allt mellan 20:30-22 beroende på när han vaknat, program under dagen osv. Men väldigt sällan så tidigt som 20:30.
    Tar det länge för Isla att somna på dagen? Jag skulle i ert fall testa att skippa dagsvilan eller hålla den väldigt kort, ca 30 min.
    H. En trogen bloggläsare som inte tidigare kommenterat 😊

    Gilla

    • Första dagsvilan föll ju bort automatiskt för att det inte gick att natta henne men nu går hon ju frivilligt och lägger sig till dagssömn och slocknar nästan direkt. Så det är därför jag undrar om behovet ännu finns för dagsvila…

      Gilla

      • Oj nej vad ni kämpar! Vet du, månne både ni och Isla skulle behöva lite utomstående hjälp? Iallafall vår treåring går mycket bättre med på ”tråkiga” saker när någon annan än mamma/pappa föreslår ändringar. Unijuna.fi har jag hört superbra om, och de kan hjälpa handgripligen att genomföra nya sovrutiner hos er.

        B har stort sömnbehov och sover ca 12h per natt, ca kl 20-7.30 plus minus en timme. Vi lägger honom ca 19.30 och så varvar han ner med en bok eller tusen i sängen innan han somnar. Ibland testar han vad som händer om ham börjar härja med att springa omkring efter läggning men ger sig snabbt då vi alltid bara för honom tillbaka utan att säga något annat än ”godnatt”.

        På dagarna skulle han behöva sova kanske 1-2ggr per vecka och då har vi gjort lika som här ovan – vi har tajmat en bilresa så han somnat. På dagarna är det omöjligt att få honom att sova i sängen. De andra dagarna har vi vilostund då han läser någon bok eller tittar på paddan i ca en timme.

        Gilla

      • Vilken tid somnar Isla till sin dagssömn och när vaknar hon på morgonen? Om hon somnar sent för dagssömn, skulle det funka att ”bara” varva ner, läsa böcker, prata o vila istället? Och om hon somnar så väcka henne efter en halv timme? Och på något sätta försöka överleva eftermiddagen/kvällen o sen sätta henne tidigare i säng på kvällen?

        Gilla

  4. Leo slutade sova dagssömn strax före julen, då han var mao lite under 3 år. Han har ju dock varit hemma och när han började lekis i januari så gick det bra ihop för lekis slutar 13:30 och de hade ingen dagsvila där. Men annars också blev det onödig fight på slutrakan då han kunde somna först mellan 2-3 och när jag väckte honom var han ganska rabiat för det mesta. Han fick ta en lugn stund med att se en film istället och det gör han fortfarande när Emil sover dagssömn. Han somnar nog i bilen om vi åker under Emils dagssömn till lande o så, men annars så brukar han nog inte somna på soffan hemma som han kunde göra till en början. Leo går o sova på kvällen 20:30 och somnar ganska omedelbart ensam i sitt rum(med en liten nattlampa på brevid sängen). Han har alltid varit av den sorten som vaknar tidigt, men när han slutade sova dagssömn så började han också sova till ungefär 7 (istället för att vakna 6 som han gjort sen babys)!

    Jag på nåt sätt kände mig lite dålig och stressade mycket över att när Leo skulle sluta sova dagssömn, men när man blir van med den nya rytmen så löper det riktigt bra igen! Kämpa på!!

    Gilla

  5. Stella slutade sova på dagen runt sin treårsdag, just för att det tog så länge för henne att somna på kvällen. Eftersom lillasyster sover på dagen har vi varit noga med att det också är Stellas lugna ”egentid” då, hon kan till exempel få titta på mumin. Nån gång per vecka somnar hon också, oftast om vi åker bil – som flera ren skrev. Det stör inte nattningen längre. Övergången var lite jobbig men det tog inte mer än nån vecka före vi var inne i de nya rutinerna. Lycka till!

    Gilla

  6. Adrian är nu 4 år och sover i princip inte alls dagssömn mera. På våren sov han ännu 1-2ggr i veckan i dagis men nu sover han endast någon gång i bilen en stund. Han går i säng 20 på kvällen och sover nog nästan alltid före 20.30. Sen vaknar han 7 på morgonen, också om han har varit längre vaken på kvällen. Nattlampa har han i sitt rum och somnar för sig själv där. Jag håller på att tappa nerverna helt då han en del kvällar springer här 2-3ggr innan han somnar så jag kan bara tänka mig hur kämpigt det måste kännas för er.

    Gilla

Lämna en kommentar