Hur ser psykisk ohälsa ut?

Förra september roterade det en challenge på Instagram med temat ”hur ser en mentalpatient ut?” (sök på hashtaggen #mielenterveyspotilas). Inspirerade av Emmi Nuorgams detta instagraminlägg publicerade flera modiga bilder på sig själva och ”outade” sig samtidigt. Beundrade dessa stort och funderade om jag själv hade vågat göra det när jag kämpade med depression i början av 2000-talet.

Little did I know att jag bara några månader senare skulle falla i mitt livs andra stora svacka. November var riktigt mörkt och december ännu mörkare och minns inte så värst mycket av dessa två månader. Fick diagnosen medelsvår depression, lång sjukledighet, recept på antidepressiva och remiss till terapi.

November

Ja, eller så lätt gick det ju förstås inte, trots att jag hade lyckan att ha rätt till arbetshälsovård och 25 ggr terapi (halleluja!). Först gavs sjukledigheten i små etapper och jag skickades från läkare till läkare och när man är så trött som jag då var, orkar man helt enkelt inte kämpa och nöjer sig bara med vad man får.

Efter ett par månaders bollande hit och dit hade jag äntligen min remiss till psykoterapi och efter några besök hos olika terapeuter hittade jag äntligen en som det klickade med och som jag är så lycklig över. Fick även en fungerande antidepressiv medicin, vilket inte heller är en självklarhet.

Just då pendlade maken ännu mellan Tammerfors och Helsingfors och det fanns en konstant väntan på att läget normaliseras och vi äntligen får åka på vår efterlängtade semesterresa. Det skulle det äntligen göra i mars och boom, så vände hela världen upp och ner. Jag väntar alltså fortfarande att läget ska bli normalt.

Evenemangsbranschen är ju en av de hårt drabbade, vilket innebar att jag blev permitterad och var då urlycklig över att vi under undantagsläget kunde sköta terapin på distans, eftersom det verkligen behövdes just då! Tror det var ganska många som skulle ha behövt det just då…

Något som jag tvingats lära mig under våren och sommaren är att inte planera så långt, utan försöka leva mer i stunden. Det har varit oerhört utmanande för ett kontrollfreak som jag, men nödvändigt efter så många besvikelser över planer som inte blev av. Har även märkt hur stort behov jag har för egentid och möjligheten att emellanåt bara vara för mig själv och även det har varit rätt utmanande i dessa intensiva familjetider…

Just nu känner jag mig starkare än på länge, men samtidigt vet jag att jag inte ännu är på ”andra sidan”. Det är inte sådär bara att ta sig ur en depression när det man processar är grejer från ganska många år tillbaka. Märker att jag även börjat smått oroa mig för hösten, eftersom det oftast är i oktober som mörkret brukar ta över. Men som sagt, det går inte att planera något just nu. Måste bara vänta och se.

Jag försöker intala mig att permitteringen var en välsignelse i detta läget: Har fått njuta av en fin sommar med härligt väder och kommer nu att ha möjligheten att vara mer närvarande när Isla nästa månad börjar första klass. Känsliga tider för ett barn. Försöker även se hösten som nya möjligheter.

Men ja, en person som lever med psykisk ohälsa kan t.ex. se ut så här:

Lite sommarfräsch, nöjd och tillfreds med sig själv. Men man kan aldrig veta vad som bubblar under ytan, kom alltid ihåg det.

3 reaktioner på ”Hur ser psykisk ohälsa ut?

 1. Tack för ditt inlägg, så viktig sak att prata om! Du skriver på ett sätt så att också jag (som lyckligtvis än så länge skonats av psykisk ohälsa) kan förstå hur det är. Eller i alla fall få en uppfattning om hur det känns.

  Gilla

  • Tack snälla! Det är så dumt att jag också länge velade med ifall jag vågar publicera texten, när det ändå är så många som går omkring med liknande upplevelser. Varför ska det ännu vara ett sånt tabu?

   Gillad av 1 person

   • Jag tror mycket handlar om att det blir så personligt för en själv. Själv har jag ändå märkt att ju personligare och mer utlämnande inlägg jag skrivit, desto finare respons har jag fått. Många suktar efter att få höra om någon som upplevt samma som en själv. Kram!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s