Om att måla badrumskakel

Det har kommit önskemål om att jag skulle blogga mer om mina erfarenheter av att måla badrumskakel, som jag lite behandlade i ett tidigare inlägg. Har lite pantat på det, eftersom jag tänkt ta ordentliga bilder med kameran sen när vi målat även övre våningens badrumsgolv.

Har inte orkat ta fram kameran + inser att det kommer att ta läääänge ännu innan vi har möjlighet att ta an golvet så här kommer en mellanrapport:

Använde kakelfärg av märket V33, som man får bl.a. i K-Rauta. Det finns även ett annat märke, som man får i Bauhaus, men det lär vara riktigt dåligt och luktar sjukt illa. V33 däremot luktade inte just alls.

Vi har alltså ett badrum i övre våningen med dusch, WC och bastu och det såg ut så här:


Bilder: Remax

Väldigt 90-tal alltså med ljusblått och bård. Golvet ser ju lite grårutigt ut, men det är nog mer en ljusblå nyans.

Vi hade bestämt oss för mörkgrått golv och ljusgrå vägg. Förargligt nog fanns det inte någon passlig nyans bland väggfärgerna men så visade det sig att man nog kan måla vägg med golvfärg men inte tvärtom. Och bland golvfärgerna fanns den perfekta gråa nyansen.

Jag tog an väggen i badrummet innan vi flyttade in, höll på i ca 5h, men fick målat väggen två gånger och färgen blev helt jämn och bra. Visst finns det några ställen jag ännu gärna skulle måla ett lager på, men vi får ta det en annan gång. Färgen var behaglig att måla med och slutresultatet blev jämnt. Badrumsvägg är däremot jäkligt krångligt att måla pga alla duschar och hyllor och byttor att måla runt. Så golvet torde vara lättare att måla.


Eftersom vi insåg att vi inte skulle hinna måla golvet, men ville gärna få in tvättmaskinen på sin plats, löste vi det med att måla en plänt – där tvättmaskinen skulle stå – först och sedan ta resten av golvet senare.

Vet inte om det var så smart, men nu måste vi måla resten i alla fall! 

Nedre WC:n hade ett ganska fruktansvärt golv också:


Bild: Remax

Joonas målade det i några kvällar och det blev riktigt bra:


Problemet med badrummets golv är ju bara att man behöver ett par, tre dagar tid, och under dessa dagar kan ingen gå i duschen… Rapporterar mer när det är klart!

21 reaktioner på ”Om att måla badrumskakel

 1. Voi vide det ser fint ut! Har ni planer på på någon riktig renovering, liksom hur länge ska målfärgen hålla?

  Vi har inga planer på svindyr remppa men domdär våra ljusblåa kakel sku jag nog villa måla över. Tog ni bort silikonerna under målandet? Ni skruvade inte loss några möbler eller så, för att komma åt att måla bättre? Och kaklen måste säkert vara sjukt rena innan man börjar?

  Ser framemot att få se hur det blir sen när golvet också är målat. 🙂

  Gilla

  • Nä, inga planer på remppa, detta va lite köyhän miehen remppa. Det råder lite olika åsikter om hur bra det håller, så vi får se. Väggen tvättade jag med målartvätt men till golvet krävdes dessutom en esikäsittely av samma märke, som ska inverka i 24h. Silikonen ska jo tas bort, men det glömde vi på WC-golvet. Vi skruva loss dom möbler som gick lätt att skruva loss men en utmaning var det ändå.

   Gilla

 2. Pingback: Badrumsgolvet | Catten

 3. Hej.
  Jag är sugen på att måla golvet i mitt badrum och dusch. Vad använde ni för färg till golvet och hur håller det sig? Golvet i den nedre WC:n ser ju riktigt bra ut.
  Emma

  Gilla

 4. Hur upplever ni att resultatet har varit på badrumsgolvet såhär 2 år senare? Vilken färg använde ni? Har du bilder att dela med dig av?

  Med Vänlig Hälsning Caroline

  Gilla

  • Vi använde mörkgrå kakelfärg för golv av märket V33. Det har hållit faktiskt ganska bra! De enda ställen det slitits på är ställen där det kanske inte hann torka helt och vi måste sätta nåt (typ bykställ) på golvet. Väggfärgen har hållit perfekt! Ska göra ett inlägg om golvets nuvarande situation snart! Här är ett inlägg om hur badrumsgolvet målades: https://djesbobo.wordpress.com/2016/12/07/badrumsgolvet/

   Gilla

 5. hej använde du nån grund innan målning av kaklet? samt vilken typ av färg använde du? vill me måla mitt kakel…

  Gilla

  • På golvet måste man använda grund, vill minnas att det var av samma märke som färgen (V33). Väggen målade jag utan grund och har hållits riktigt bra för det! Men det utsätts ju inte för lika mycket slitage.

   Gilla

 6. Hej. Jag är igång med att måla mitt badrumsgolv. Trodde jag iaf 😉 Det visar sig att ingen vill/kan garantera att färgen inte flagnar då det är en dusch med direkt vattenpåverkan i mitt lilla badrum.
  Du skriver att du köpte en färg på K-rauta. Håller den fortfarande?
  Hälsningar //Marta

  Gilla

  • Hejsan! Det var många som sade åt oss att färgen inte kommer att hålla och jag tror nog inte heller på att det är någon långvarig lösning. Men efter nästan 3 år är det nog bara i sömmarna som färgen flagnat och mycket pga att vi duschat sandiga galonbyxor där. V33 hette färgen.

   Gilla

 7. Hej!

  Jag och min sambo vill prova på att måla vårt badrum och har följt ditt inlägg med dina tips.

  Nu undrar jag om någon vet vart man får tag i färgen V33? Hittar den ej på K-Rauta i Sverige eller någon annan återförsäljare. Skulle verkligen uppskatta om någon visste vart man får tag i den 😊

  Gilla

 8. Hej så fint ni gjort!! Undrar hur det fungerat med golven?? Har det hållit bra? Jag funderar på att måla om mitt med! Har googlat en massa om det .. och fick se ert inlägg 👌🏻 / Tarja

  Gilla

 9. Vi är i valet och kvalet om vi skall våga oss på att måla om kaklet/klinkers i badrum och wc golv och väggar och tak, och kanske till och med golvet i bastun🤔
  Får man fråga så här ny efter några år, har ytan hållit bra? Är det nåt ni hade gjort annorlunda om ni målade om idag?

  //Thomas A

  Gilla

 10. Riktigt snyggt. Vi har tankar att måla ena badrummet men vår fundering är hur bra det håller sig fint?! Nu har det gått några år sedan ni målade. Hur bra har det hållit? Tänker att det sliter extra på golv och i duschen.

  Gilla

  • Nu flyttade vi ju tyvärr för över ett år sedan från den lägenheten… Innan vi sålde den, målade vi ett till lager vid duschen, eftersom det fanns smått slitage på golvet där. Berodde främst säkert på att vi sköljde sandiga galonbyxor där också… Rekommenderar varmt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s